انتخابات یکی از نشانههای قدرت دینی و ملی مسلمانان در مشارکت امور مختلف بوده و پیشینهی آن در حوزهی تمدن اسلامی، به ظهور دین مبین اسلام میرسد. در صدر اسلام پیامبر (ص) تحت عنوان بیعت، حق مشارکت در امور سیاسی و اجتماعی را به تمام مسلمانان اعم از زن و مرد داد و آنرا به عنوان درس حیاتی، الگو و نمونه بهجا ماند. به طوری که میتوان ادعا کرد برعکس ادیان دیگر، حق شهروندی در اسلام از همان پیدایش اسلام محفوظ بوده است.
با اینکه بعضی از افراد فکر میکنند انتخابات با اصول و معیارهای که امروز در جوامع دموکراتیک مروج است؛ یک پدیده ای جدید است، اما احکام و سننی در دین مبین اسلام وجود دارند که با الگو قرار دادن، تفسیر و تحلیل آنها می توان به نظریهای جامع در رابطه به انتخابات دست یافت. موجودیت این احکام و سنن در دین اسلام در میان کسانی به وجود آمد که هیچ نشانی از تمدن در آنان یافت نمی شد و این مطلب نشاندهندهی اهمیت و توجهی است که این آیین الهی به مسایل مربوط به تعیین یا انتخاب زمامدار و سایر موضوعات مهم ملی و بین المللی داشته است.
احکام مربوط به انتخابات در اسلام را می توان بهصورت کلی در سه بخش: «شورا»، «اجماع» و «بیعت» مورد مطالعه قرار داد و با مطالعه ای قرآن، سنت و تاریخ اسلام، ما به موارد متعددی از احکام و سنتها بر می خوریم که مربوط به شورا و مشورت نمودن در امور مهم اجتماعی اند. پیامبر اکرم (ص) با آنکه خود مستقیماً از منبع وحی دستور اخذ مینمود، اما در بسیاری از موارد که مربوط به زندگی اجتماعی و دنیوی مردم می شد، با صحابه مشورت می کرد و مناسبترین رای و نظر را بر میگزید. هدف او از این کار فقط این بود که اصل مشورت نمودن در میان مسلمین رواج یابد و مسلمانان بیاموزند که در کارها با یکدیگر مشورت کنند.
ملاک انتخاب اصلح از زبان خلیفه چهارم «کرمالله وجهه»
ملاک انتخاب اصلح از زبان خلیفه چهارم حضرت علی «کرمالله وجهه» وفای به عهد و پیمان بیان شده است، به نظر کارشناسان سیاسی، تقویت و پایداری حکومتها تا حدی بسته به پایبندی زمامداران به عهد و پیمان است؛ زیرا پایبندی زمامداران به وعدههای که به مردم میدهند و احیاناً برای تحقق آن سوگند یاد می کنند سبب نفوذ آنان در دلها، کسب اطمینان و استواری نظام می گردد. اکنون، همهی شهروندان کشور، اعم از «زن و مرد»، «پیر و جوان»، «ثروتمند و فقیر»، «بیسواد و با سواد»، «افراد حکومتی و عادی»، که شرایط رایدهی را داشته باشند، مطابق قانون، حق دارند از طریق مشارکت در انتخابات و دادنِ رای به شخص دلخواه خود، در تعیین سرنوشت سیاسی کشور سهم بگیرند.
برای دریافت معلومات بیشتر، به شماره ۱۹۰ به تماس شوید.
برگهی معلوماتی شماره ۲